Gaziemir

6 Aralık 2009 Pazar

Gaziemir engelliler paneli




Gaziemir’de iki engelli paneli

Psikolog Yeliz Yorulmaz, engelli çocuk ile ona bakmakta olanların yaşadıklarına ilişkin çarpıcı bir sunum yaptı. İzmir Valiliği Engelli Merkezi Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu ise sunum sonrasında engellilerin sorularını yanıtlayıp, yol gösterdi

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen iki ayrı panel yoğun ilgi gördü. Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi’ndeki panellerin ilkinde Psikolog Yeliz Yorulmaz, “Engelli Çocuk ve Yaşam” konulu bir sunum yaptı. Engelli çocuklar ile onlara bakmakta olanların yaşadıklarını, içinde bulundukları ruh hallerini örneklerle anlatan Yorulmaz, Nasrettin Hoca’nın “Damdan düşenin halini, damdan düşen anlar” öyküsüne atıfta bulundu. Yorulmaz, “Öyküdeki gibi engellilerimizin halini, yaşadıklarını anlamakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.
Yorulmaz, “Onları eve kapatmak değil, dışarıya çıkarmak ve sosyal hayatın her alanına katmak zorundayız” derken, sunum sonrası engelli gençlerin sunduğu pandomim gösterisi büyük alkış aldı.





‘Sözleşme ezberleri bozacak’

“Dünya Engelliler Günü” başlıklı ikinci panele İzmir Valiliği Engelliler Merkezi Koordinatörü Rıza Mutkilioğlu ile İzmir İl Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Mine Egeşen katıldı. Mutkilioğlu, Türkiye’nin ilk imza atan ülkeler arasında olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi hakkında bilgi verdi. Sözleşme konusundaki çalışmaları, sözleşmenin içeriğini ve getirdiği farklı kavramları anlatan Mutkilioğlu, şunları aktardı: “Bu sözleşme ezberlerimizi bozacak. Yeni uygulamaları getiren sözleşmenin yaptırımları da var. Bir binaya engelli tuvaleti yapıyoruz ama, kadın-erkek engelli tuvaleti diye ayrı iki tane yapmak aklımıza gelmiyor. Sözleşme, engellilerin sosyal hayatın her alanına katılabilme hakkını, her tür hizmeti almaları önündeki engellerin kaldırılmasını zorunla hale getiriyor. Özellikle iletişim alanında engellilere yönelik çalışmalar istiyor. Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarının web siteleri içinde, engellerin kullanımına imkan veren sadece iki web sitesi var.”
Mine Egeşen de, engelliler konusunda yürüttükleri çalışmalar ve engellilere yönelik yapılan düzenleme ve sosyal yardımlar konusunda açıklamalarda bulundu. Bu panelin ardından da engelli bir çocuğun müzik gösterisi yer aldı.

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa