Gaziemir

9 Aralık 2009 Çarşamba

Türkiye İzmir Gibi oLsun

‘Türkiye, İzmir gibi olsun’



Eski Milletvekili Miçooğulları ve Avukat Değirmenci’nin de yer aldıkları panelde Gaziemir’deki siyasi arenada fazla sayıda kadın olmasını takdir ettiğini dile getiren Erbatur: Çağdaş uygarlığa ulaşma yolunda İzmir’i önemli model olarak görüyorum

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı” konulu panele, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, CHP eski Milletvekili ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Dönem Sözcüsü Türkan Miçooğulları¸Avukat Birgül Değirmenci konuşmacı olarak yer aldı. Panele, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Değirmenci, CHP ilçe, kadın ve gençlik kolları yönetim kurulu ve üyeleri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ile çok sayıda Gaziemirli katıldı.
Avukat Değirmenci, kadın hakları ve siyasette katılım yönündeki mücadelenin tarihini ve bu konudaki uluslararası sözleşmeler konusu hakkında bilgi verdi. Ardından söz alan Miçooğulları, kadınların seçme ve seçilme hakları, bu uğurda Türkiye’de ve dünyada verdikleri mücadeleyi anlattı. Miçooğulları, 1938’de 18 milletvekili çıkaran Türkiye’nin 1950’den itibaren ‘karşı devrim’ nedeniyle geriye gittiğini savundu. 1980 sonrasında muhafazakarlık adı altında kadınların siyasetten uzaklaştırıldığını ve evlerine kapatılmak istendiğini belirten Miçooğulları, “Kurtuluş Savaşı benzeri bir süreçten geçiyoruz. Ülke elden gidiyor. Bu gidişi durdurmak için kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer alması gerekiyor. Her kadın ya bir Mustafa Kemal olmalı ya da bir Mustafa Kemal doğurmalı” dedi.

Gaziemir’e büyük övgü…



Son konuşmacı Milletvekili Erbatur da Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini savundu. Parlamentodaki kadın oranının yüzde 9,1, Avrupa’da ortalama yüzde 25 olduğunu kaydeden Erbatur, “Başbakan, en az 3 çocuk doğurun diyor. Kadın 3 çocuk doğursun ve onlara bakmak için eve kapansın. AKP’nin istediği bu” şeklinde konuştu. Gaziemir siyasetindeki kadın oranını soran Erbatur’a, Başkan Şenol cevap verdi. Şenol, “Belediye meclisinde CHP’den 3, AKP’den 1 kadın var. Bir kadın il genel meclisi üyemiz var. 300 delegemizden 75’i kadın” dedi. Bu rakamları sevindirici bulduğunu söyleyen Erbatur, konuşmasını yoğun alkış alan şu sözlerle noktaladı:
“Ben İzmir’e güveniyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün gönlündeki ve hayalindeki Türkiye, İzmir gibi bir ülkeydi. Türkiye’nin, İzmir gibi olmasını istiyorum. Öyle olursa, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşacağız. Kadınlar da her alanda hak ettikleri yerlerde olacaklar.”

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa